تکنولوژی Fast Charging یا شارژ سریع چیست؟

what-is-fast-charging-or-fast-charging-technology-pic1

تکنولوژی شارژ سریع که ممکن است آن را به نام‌ های Fast Charging و یا Quick Charging نیز بشناسید، یک فناوری و قابلیت جدید می باشد که امروزه در اکثر گوشی های همراه هوشمند وجود دارد. فست شارژ درواقع یک مفهوم است و هر شرکتی قادر است آن را به صورت اختصاصی و مختص به خود طراحی و تولید نماید. برای اولین بار نیز شرکت کوالکام (Qualcomm) این مفهوم را ایجاد نمود. همانطور که از نام این فناوری مشخص است، فست شارژ سبب می‌ شود که باتری تلفن، تبلت و … با سرعت بیشتری نسبت به حالت معمول شارژ شود. وجود این قابلیت مزایایی دارد مانند: این قابلیت در روزهای شلوغی که با موبایلمان زیاد کار داریم باتری‌ موبایل را فوری شارژ می کند.همانطور که ذکرشد شرکت‌های مختلف استانداردهای مختلفی ارائه نموده اند؛ بعضی از دستگاه‌ها فقط با کابل‌ها و شارژرهای مخصوص به خود کار می ‌کنند، درحالی ‌که سایرین از ولتاژ های بالاتری استفاده می کنند.

مقاله پیشنهادی : روش هایی برای حل مشکل شارژ نشدن ایرپاد

استاندارد های شارژ سریع

۱-USB Power Delivery که به شکل مخفف با عبارت USB-PD شناخته می شود، شامل مشخصات رسمی مربوط به Fast Charging است که توسط USB-IF در سال ۲۰۱۲ منتشرشد. این استاندارد می‌ تواند به وسیله هر دستگاه توسط یک پورت USB مورداستفاده قرار گیرد، البته به شرطی که سازنده‌ ی آن دستگاه شدت‌ جریان برق و وجود نرم‌ افزارهای لازم را رعایت کرده باشد.

همانطور که تمام استانداردهای فست شارژ، USB-PD یک پروتکل داده برای برقراری ارتباط بین شارژر و تلفن را اجرا می نماید. این مورد حداکثر میزان قابل ‌تحمل تحویل برق برای هر دو شارژر و گوشی را نمایش می ‌دهد. USB Power Delivery میزان پایه‌ ی سرعت شارژ USB را تا میزان ۱۰۰ وات در توان خروجی افزایش خواهد داد. مقدار نیروی موجود به درجه توان‌های مختلف که در ولتاژهای مختلف کار می‌ کنند، تقسیم می ‌شود. حالت‌های+ ۷٫۵W و +۱۵W برای گوشی‌ها بهتر هستند، درحالی‌که میزان ۲۷ وات و بیشتر از آن برای لپ‌ تاپ‌ها و سایر دستگاه‌های توان بالا مناسب می باشد. این استاندارد همچنین از نیروی برق دوسویه پشتیبانی می‌ کند و گوشی همراه شما را قادر می‌سازد که لوازم جانبی دیگر را نیز شارژ نماید.

۲-فناوری شارژ سریع Qualcomm، قبلاً به‌ شکل پیش‌ فرض استاندارد مورداستفاده در صنعت گوشی‌های هوشمند بود، درنتیجه فناوری فست شارژ پیش ‌تر از USB Power Delivery محبوب بوده و مورداستفاده قرار داشته است. آخرین نسخه‌ی  ۰+ از این فناوری با Power Delivery سازگاری داشته و افزایش سرعت fast-charging و گستره‌ی وسیع‌ تری از پشتیبانی را به دنبال دارد. فست شارژ یکی از ویژگی‌های اختیاری موجود در پردازنده‌های Snapdragon با فناوری Qualcomm می باشد. بنابراین فقط به‌ دلیل وجود یک تراشه‌ ی Qualcomm در یک گوشی، نمی‌توان گفت که آن موبایل دارای قابلیت Fast Charging می باشد. با این وجود، طیف گسترده‌ای از تلفن‌ها دارای قابلیت فست شارژ اند.

مقاله پیشنهادی : مهمترین دلایل آهسته شارژ شدن گوشی های اندرویدی

نحوه عملکرد تکنولوژی Fast Charging یا شارژ سریع

لیتیوم یونی (Lithium-ion)

باتری هایی که در گوشی های هوشمند استفاده می شوند معمولاً از نوع لیتیوم یونی (Lithium-ion) می باشد. هر یک از این باتری ها دارای ظرفیت مشخصی هستند که با میلی آمپر مشخص می گردد. جهت شارژ کردن این باتری ها باید توان (بر حسب وات) خاصی که حاصل ولتاژ و آمپر است،  به آن وارد شود. هر چه مقدار این توان بیشتر باشد، باتری هم زود تر شارژ خواهد شد. به منظور افزایش توان باید ولتاژ یا آمپر (یا حتی هر دو) را افزایش دهیم.
لازم به ذکر است در این میان محدودیت های مهمی نیز وجود دارد، برای مثال با افزایش بیش از حد توان، انرژی اضافه ای به شکل گرما به وجود می آید و موجب داغ شدن باتری می شود. داغ شدن یا افزایش گرما در صورت زیاد شدن انرژی بیش از حد معمول برای باتری، سبب کاهش عمر باتری شده و همچنین احتمال سوختن و یا انفجار و.. آن را در افزایش خواهد داد.

برای جلوگیری از بروز این قبیل مشکلات از چیپست ها، کابل و فناوری خاص و مهندسی شده ای استفاده می گردد تا باتری خنک مانده و امکان ایجاد خطر و آسیب به کمترین میزان خود برسد. توجه داشته باشید که به منظور استفاده از فناوری Fast Charging یا شارژ سریع هم گوشی شما باید آن را ساپورت نماید و هم شما از شارژر مخصوص استفاده کنید. به عبارت بهتر با خرید یک فست شارژر برای گوشی معمولی قادر نخواهید بود گوشی خود را سریع تر شارژ نمایید.

نحوه فعال کردن شارژ سریع گوشی های هوشمند

فعال نمودن قابلیت شارژ سریع کار بسیار ساده ای می باشد. برای انجام آن کافی است ابتدا وارد تنظیمات گوشی خود شده و گزینه Battery را انتخاب کنید.

سپس وارد تنظیمات باتری گوشی شوید. در مرحله بعدی گزینه Fast Cable Charging را فعال کنید.

با فعال نمودن این گزینه، مدت زمان شارژ شدن گوشی شما به کمتر از یک ساعت خواهد رسید.

چنانچه که تمایل داشتید پس از مدتی، قابلیت فست شارژ گوشی را خاموش نمایید، با مراجعه  به همین قسمت، گزینه Fast Cable Charging  را خاموش کنید.

همچنین قادر خواهید بود از شارژر های معمولی که از تکنولوژی Fast Charging پشتیبانی نمی کنند نیز استفاده نمایید.

لازم به ذکر است که موارد فوق فقط شامل گوشی های هوشمندی می شود که از قابلیت فست شارژ برخوردارند.

سوالات متداول

آیا فست شارژ برای باتری موبایل ضرر دارد؟

بر خلاف باور اکثریت مردم، با توجه به این موضوع که در ساخت گوشی های فست شارژ، چیپست و فناوری مورد نیاز فست شارژ به کار گرفته شده است، هیچ خطری باتری موبایل های Fast Charging را تهدید نمی کند.

آیا امکان دارد که از شارژر های فست شارژ، برای گوشی های معمولی استفاده نمود؟

بله می توان از شارژر های فست شارژ برای گوشی های معمولی استفاده کرد اما با توجه به  مواردی مانند تفاوت ولتاژ ورودی، توان شارژر و … بهتر است از شارژر اصلی خود گوشی استفاده شود.

استفاده کردن از شارژر معمولی برای گوشی فست شارژ ضرر دارد؟

با توجه به این موضوع که امکان خاموش و روشن کردن قابلیت فست شارژ در همه ی گوشی های شارژ فست شارژ وجود دارد، پاسخ این سوال منفی می باشد..

چطوراز اینکه گوشی ما از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی می کند یا خیر مطلع شویم؟
در صورتی که روی شارژر گوشی شما یک آیکون جرقه موجود بود، این معنا را دارد که گوشی شما فست شارژ می باشد.

کلام آخر در این مقاله از برتر رایانه در رابطه با فناوری فست شارژ و نحوه عملکر آن توضیح دادیم. همچنین به متداول ترین پرسش های شما عزیزان در مورد فست شارژ پاسخ دادیم. چنانچه نظر، پیشنهاد و یا سوالی در خصوص Fast Charging دارید می توانید آن را در بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.