کلمه ی شبکه در لغت به گروهی از افراد و اشیا گفته می شود که می توانند اطلاعات را به اشتراک بگذارند و با هم در ارتباط باشند . اما در زمینه ی فناوری اطلاعات شبکه به چه معناست . شبکه های کامپیوتر یا همان به اصطلاح network مجموعه ای متشکل از سیستم های کامپیوتری ، سخت افزار و نرم افزار های مربوط به شبکه و ابزار های ارتباطی مانند شبکه و یا تجهیزات بی سیم می باشد . شبکه های به دو بخش سخت افزار passive و نرم افزار active تقسیم می شوند . بعضی از تجهیزات passive که می توان به آن اشاره نمود ، انواع کابل ، کانکتور ، سوکت شبکه ، رک و … می باشد. برای بخش active نیز تجهیزاتی مانند سوییچ، هاب، روتر، فایروال و … نیاز است . در ادامه به بررسی بیشتر انواع شبکه های کامپیوتری خواهیم پرداخت.
بیشتر بدانید : شبکه چیست؟ | تاریخچه و مفهوم شبکه کامپیوتری چیست؟
تاریخچه و کار انواع شبکه های کامپیوتری
در صورتی که بخواهیم به تاریخچه انواع شبکه های کامپیوتری نگاهی بیاندازیم ، می توانیم به اواخر سال ۱۹۶۰ اشاره کنیم . در این سال ها وزارت دفاع آمریکا آژانس تحقیقاتی خود را در پیشرفته ترین حالت ممکن برای رقابت با فعالیت های ماهواره ای جماهیر شوروی راه اندازی نمود . این آژانس که با نام آرپا شناخته شده بود ، پروژه های تحقیقاتی بسیار مهمی را در زمینه های دفاع و استراتژیک انجام داده است . یکی از این پروژه ها ایجاد ارتباطات قوی در زمان جنگ های احتمالی می باشد . به همین منظور اولین شبکه ی کامپیوتری بین ۴ کامپیوتری راه اندازی شده که دو تای آن ها در دانشگاه mit و یکی از آن ها در دانشگاه کالیفرنیا و آخرین سیستم نیز در مرکز تحقیقاتی استنفورد قرار داشته است . این شبکه وظیفه دارد که ارتباطات بین سیستم ها را برقرار کند تا کاربران آن شبکه بتوانند داده ها و تجهیزات را با یکدیگر به اشتراک بگذارند . با راه اندازی نمودن این شبکه های می توانید ارتباطات بین سیستم ها را برقرار نمایید . کاربران شبکه می توانند به راحتی داده ها و دستگاه هایی مانند پرینتر را با یکدیگر اشتراک گذاری کنید . مدیران IT توانایی آن را دارند که به راحتی تعداد زیادی از کامپیوتر ها را مدیریت کنند و سیاست های خود اعمال نمایند . توجه داشته باشید که تنها مزایای شبکه مواردی نیست که به آن ها اشاره نموده ایم . این شبکه های مزیت های بی شماری دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت .
همچنین بخوانید : رفع مشکل اینترنت limited
انواع شبکه های کامپیوتری
انواع شبکه های کامپیوتری را بر اساس مفهومی از ابعاد جغرافیایی ( Geographic Area ) به دسته بندی های زیر تقسیم می نمایند:
(PAN ( Personal Area Network
(LAN ( Local Area Network
(MAN ( Metropolitan Area Network
(WAN ( Wide Area Network
همچنین می توانید از مطلب رایانه کمک ارزان هم استفاده کنید
انواع شبکه های کامپیوتری PAN
این نوع شبکه یکی از کوچکترین شبکه ها محسوب می شود که محدود به یک کاربر است تا بتواند با بلوتوث و مادون قرمز یک شبکه ایجاد کند. فاصله پشتیبانی از این شبکه ۱۰ متر است .
در این شبکه کاربر می تواند با موس ، کیبورد ، پرینتر ، بلندگو و … ارتباط برقرار کند.
انواع شبکه های کامپیوتری LAN
از اتصال دو کامپیوتر به یکدیگر یک شبکه LAN ایجاد می شود ، در ساختار یک شبکه LAN محدودیتی از لحاظ تعداد کامپیوتر وجود ندارد و کامپیوتر هایی که در یک اتاق ، یک ساختمان ، و یا چندین ساختمان قرار دارند می توانند تشکیل یک شبکه LAN را بدهند ، محدودیتی که در تعریف این نوع از شبکه ها در نظر گرفته می شود مختص است به محدودیت جغرافیایی است که شبکه های فوق از آن برخوردار می باشند.
انواع شبکه های کامپیوتری MAN
از اتصال چندین شبکه LAN به یکدیگر شبکه هایی ایجاد می شوند که تحت مفهوم MAN می باشند ، شبکه های MAN معمولا در قالب چندین شهر قرار می گیرند ، که با استفاده از تجهیزات از قبیل Router به یکدیگر متصل شده اند.
انواع شبکه های کامپیوتری WAN
در صورتی که شبکه های LAN به صورت سراسری به یکدیگر متصل شوند محدودیت های مکانی برداشته می شود و یک شبکه از نوع WAN را تشکیل می دهد.
مثلاً :
شبکه های LAN چندین کشور که می توانند شعبه هایی ( Branch ) از یک سازمان و کمپانی را تشکیل دهند در صورت اتصال به یکدیگر یک شبکه گسترده WAN را تشکیل می دهند .
معمولا برای اتصال و به وجود آوردن شبکه های WAN دو را کلی وجود دارد:
- استفاده از بستر و سرویس های مخابراتی
- استفاده از بستر موجود بر روی شبکه جهانی اینترنت
همچنین بخوانید : اینترنت ملی یا شبکه ملی اطلاعات چیست ؟
اصطلاحات رایج در انواع شبکه های کامپیوتری
سرور به کامپیوتر هایی گفته می شوند که باید همیشه روشن باشند . این کامپیوتر ها باید توان و نیروی سخت افزاری بالایی راداشته باشند و به عنوان سیستم مرکزی سرویس و خدماتی را به کلاینت ها ارائه دهد . کلاینت به سیستمی گفته می شود که تقاضا هایی دارد و این درخواست ها در سرور پردازش و ارسال می گردد . به عنوان مثال می توان گفت شما زمانی که به شبکه ای متصل هستید و از آن بهره می برید ، سیستم شما کلاینت محسوب می شود . توجه داشته باشید که هم سرور و هم کلاینت سیستم عامل های مخصوص به خود را دارند . شایان ذکر است که علاوه بر این که تمامی کلاینت های شبکه با یکدیگر و سرور متصل شده اند ، از هم دیگر مستقل می باشند . به این صورت که اگر هر کلاینت خاموش باشد ، کلاینت های دیگر می توانند به سرور متصل باشند . اما اگر سرور از مدار شبکه خارج شود سرویس هایی که ارائه می دهد نیز از دسترس خارج خواهند شد و در روال کار شبکه اختلال ایجاد می شود . Host ( هاست ) هر دستگاه و یا سیستمی است که به شبکه متصل بوده و خدماتی ارائه می دهد و یا این که از خدمات و سرویس های داخل شبکه استفاده می نماید . هم کلاینت و هم سرور host محسوب می شوند . با استفاده از شبکه ، کاربران می توانند به طور مجتمع و سراسری و منابع دسترسی داشته باشند و یا با یکدیگر تماس صوتی و تصویری برقرار نمایند . تمامی پرونده ها ، فایل ها ، سخت افزار ، نرم افزار و … در انواع شبکه های کامپیوتری به اشتراک گذاشته می شوند و می توانند بر اساس سطح دسترسی خود از آن ها استفاده نمایند .
” آموزش مرحله ای شبکه کردن دو کامپیوتر بر روی لینک کلیک کنید “
” برتر رایانه پشتیبان شماست “